Parlementariërs Oekraïne op de vuist over Russisch

Redactie

Parlementariërs van de Oekraïense oppositie hebben vrijdag de parlementszitting stilgelegd. Ze versperden de toegang tot het spreekgestoelte, zodat de beraadslaging over een omstreden wetsvoorstel om het Russisch in het oosten van het land aan te merken als officiële taal niet kon beginnen. Zo'n tweehonderd demonstranten gaven voor het parlementsgebouw luidkeels lucht aan hun ongenoegen over de wet.

Donderdag liep de behandeling van het wetsvoorstel uit op een handgemeen. Parlementsleden duwden en trokken en wisselden klappen uit. Een parlementariër werd met een hoofdwond in het ziekenhuis opgenomen.

Het opstootje heeft het wetgevingsproces 'volledig vernietigd', verklaarde voorzitter Volodimir Litvin vrijdag. Hij riep op tot nieuwe verkiezingen. Maar de meeste partijen wijzen vervroegde verkiezingen af, omdat Oekraïne in oktober al naar de stembus gaat.

Het gewraakte wetsvoorstel maakt het Oekraïeners in gebieden waar meer dan tien procent Russischtalig is mogelijk zich in de rechtszaal, het ziekenhuis en andere openbare instellingen van het Russisch te bedienen. Volgens regeringsgezinde parlementsleden, die steunen op het Russischtalige zuiden en oosten van het land, biedt de wet burgers de kans de taal te spreken die zij willen. Tegenstanders vrezen dat de wet de ontwikkeling van het Oekraïens doet stokken, omdat miljoenen ingezetenen er straks niet langer brood in zien de taal te leren.


Parlementariërs Oekraïne op de vuist over Russisch (Foto: Novum)