Illegale bankier hoeft cel niet in voor megafraude

Redactie

De 69-jarige zakenman John Deuss hoeft niet de cel in. Deuss kreeg wel een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een boete van 327 duizend euro voor het illegaal voeren van een bijkantoor van zijn First Curaçao International Bank (FCIB) in Nederland en voor het niet melden van dubieuze transacties via zijn bank. Dat heeft de rechtbank in Arnhem donderdag bepaald.

Het Openbaar Ministerie beschuldigde Deuss van bankieren zonder vergunning en fraude met btw-betalingen. De officier van justitie had daarvoor een onvoorwaardelijke celstraf van een jaar en een boete van zes ton geëist. Volgens justitie was de Deuss het hoofd van een criminele organisatie. De misdrijven vonden plaats tussen 2002 en 2006.

Deuss' drie jaar jongere zus kreeg wegens medeplichtigheid aan dezelfde feiten een boete van 1,19 miljoen euro. Het OM had een boete van drie miljoen euro geëist.

De rechter liet in zijn oordeel meewegen dat de zaak veel publiciteit heeft gekregen, 'al dan niet door toedoen van het OM, waarbij de nuance niet altijd in het oog is gehouden'. Bovendien, zo stipte de rechter aan, heeft Deuss al 75 dagen in voorarrest gezeten.

Deuss wordt verweten dat hij, naast het voeren van een illegaal bijkantoor, verdachte transacties van klanten ter waarde van miljoenen euro's niet heeft gemeld bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties. Daarmee heeft Deuss volgens de uitspraak bewust het risico genomen btw-fraude en witwassen te faciliteren.

De rechter noemt als voorbeeld een transactie van de dochter van de Russische oligarch en miljardair Boris Berezovski. Zij gebruikte FCIB om binnen een tijdsbestek van twee dagen grote bedragen van het ene bedrijf naar een ander bedrijf over te maken via een particuliere rekening.

De zaak rond FCIB kwam aan het rollen toen justitie begin september 2006 een inval deed bij de bank van Deuss in Willemstad op Curaçao. Ook werd het kasteeltje annex bijkantoor van de zakenman in het Gelderse Berg en Dal toen doorzocht.