[Giro] Guardini klopt Cavendish

TheArt

Andrea Guardini heeft dan eindelijk zijn grote belofte ingelost in de Giro d’Italia. Het 22-jarige grote Italiaanse sprinttalent was de hele ronde onzichtbaar, maar klopte in de achttiende etappe Mark Cavendish met ruim verschil. Joaquim Rodriguez behield simpel zijn leiderstrui.

Met een etappeprofiel dat over de hele rit bergaf liep, leek een saaie etappe resulterend in een massasprint in de maak. De eerste helft van de etappe was daarentegen juist verrassend vlammend.

Een kopgroep van vier met Stef Clement, Angelo Pagani, Pierpaolo De Negri en Matteo Boaro kreeg nog geen drie minuten voorsprong. Sky wilde absoluut de kopgroep terugpakken voor de enige tussensprint van de dag, zodat Cavendish daar nog wat punten voor de puntentrui kon pakken.

Daar slaagde de Brit in, waarna het verhaal van de aanvallen weer begon van vooraf aan. Nadat een groep van zes geen goedkeurig kreeg van Sky konden vier renners wel een voorsprong pakken. Daarbij zat opnieuw Clement, maar ook Mikaël Delage, Olivier Kaisen en jawel, Martijn Keizer. Kaisen en Keizer zijn in een onderling gevecht gewikkeld om het klassement met de meeste aanvalskilometers, waarin de Belg nog net iets voor de Nederlander staat.

Ook deze kopgroep werd strak gecontroleerd door Sky dat ook de hulp kreeg van het Omega Pharma-Quick Step van sprinter Francesco Chicchi. De maximale voorsprong van het viertal bedroeg nog geen eens een minuut, waarna de vier langzaam maar zeker werden binnengehaald. Ook een prik van Delage met de uit het peloton gesprongen Lars Bak haalde niets meer uit.

Cavendish werd door Bernhard Eisel en Geraint Thomas perfect naar de sprint geloodst. De 22-jarige Guardini zette echter eerder aan dan de Britse vedette en klopte hem met ruim een fietslengte verschil. De renner van Farnese Vini boekte zo zijn zevende zege van het seizoen na zes overwinningen in de Ronde van Langkawi.

Uitslag

# Naam Ploeg Tijd
1 Andrea Guardini (Ita) Farnese Vini 3.00.52
2 Mark Cavendish (GBr) Team Sky z.t.
3 Roberto Ferrari (Ita) Androni Giocattoli z.t.
4 Robert Hunter (Zaf) Garmin Barracuda z.t.
5 Lucas Sebastian Haedo (Arg) SaxoBank z.t.
6 Giacomo Nizzolo (Ita) RadioShack-Nissan-Trek z.t.
7 Alexander Kristoff (Noo) Katusha z.t.
8 Francesco Chicchi (Ita) Omega Pharma-Quick Step z.t.
9 Geoffrey Soupe (Fra) FDJ-BigMat z.t.
10 Dennis Vanendert (Bel) Lotto-Belisol z.t.


Algemeen klassement na achttiende etappe

# Naam Ploeg Tijd
1 Joaquim Rodriguez (Spa) Katusha 77.47.38
2 Ryder Hesjedal (Can) Garmin Barracuda + 0.30
3 Ivan Basso (Ita) Liquigas + 1.22
4 Michele Scarponi (Ita) Lampre + 1.28
5 Rigoberto Uran (Col) Team Sky + 2.56
6 Beñát Intxausti (Spa) Movistar + 3.04
7 Domenico Pozzovivo (Ita) Colnago + 3.19
8 Paolo Tiralongo (Ita) Astana + 4.13
9 Thomas De Gendt (Bel) Vacansoleil-DCM + 4.38
10 Sergio Henao (Col) Team Sky + 4.42