[Giro] Ritzege Rabottini, Rodríguez weer leider

Frank (franklop)

Matteo Rabottini heeft de vijftiende etappe gewonnen van de Giro d'Italia. De Italiaan, die al vroeg in de aanval was gegaan, zag in de slotmeters Joaquim Rodríguez bij hem aansluiten, maar wist hem in de laatste meters alsnog in een sprintje te verslaan. De Spanjaard nam wel weer de leiding over in het klassement van Ryder Hesjedal.

Matteo Rabottini (Farnese Vini) ging er na achttien kilometer vandoor met Guillaume Bonnafond (AG2r) en kregen een voorsprong van maximaal acht minuten voorsprong. Een groep van twaalf ging achter hen aan, waaruit Damiano Cunego, Andrey Amador, Stefano Pirazzi, Amets Txurruka en Alberto Losada na de één na laatste klim overbleven.

Rabottini, die Bonnafond al lang had achter gelaten, ging onderuit in de afdaling van die één na laatste klim, de Culmine di San Pietro, maar had geen grote schade. Wel was zijn voorsprong aan de voet van de slotklim naar Piani Dei Resinelli gedaald naar twee en een halve minuut op zijn vijf achtervolgers. Het erg uitgedunde peloton, waarin Astana het tempo hoog hield, volgde op een dikke vier minuten.

Op de klim kwam het peloton rap dichter bij de groep van Cunego, die werd achtergelaten door Pirazzi, Txurruka en Losada. Op drie kilometer van de streep hadden die drie nog een dikke minuut achterstand op Rabottini. Het peloton kwam rap dichterbij toen Ivan Basso de kop overnam van zijn ploeggenoten. Michele Scarponi nam de aanval over en zag dat klassementsleider Ryder Hesjedal een gat moest laten.

Losada had Pirazzi en Txurruka achtergelaten en zag zijn ploeggenoot Joaquim Rodríguez aansluiten, die zijn concurrenten had achtergelaten. De Spanjaard, die eerder al een etappe won, liet Losada achter en sloot op 400 meter van de streep aan bij Rabottini, die probeerde bij Rodríguez te blijven. Hij ging voor de laatste bocht hem weer voorbij en boekte de ritzege. Scarponi en Basso kwamen op een seconde of 25 binnen, terwijl Hesjedal net geen veertig seconden verloor en de roze trui weer moest afstaan aan Rodríguez.

Uitslag vijftiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Matteo Rabottini Ita Farnese-Vini 5:15.30
2 Joaquim Rodríguez Spa Katusha z.t.
3 Alberto Losada Spa Katusha +0.23
4 Segio Luis Henao Col Sky +0.25
5 Michele Scarponi Ita Lampre z.t.
6 Ivan Basso Ita Liquigas z.t.
7 Stefano Pirazzi Ita Colnago +0.29
8 Roman Kreuziger Tsj Astana z.t.


Stand

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Joaquim Rodríguez Spa Katusha 65:11.07
2 Ryder Hesjedal Can Garmin-Barracuda +0.30
3 Ivan Basso Ita Liquigas +1.22
4 Paolo Tiralongo Ita Astana +1.26
5 Roman Kreuziger Tsj Astana +1.27
6 Michele Scarponi Ita Lampre +1.36
7 Benat Intxausti Spa Movistar +1.42
8 Sergio Luis Henao Col Sky +1.55