Basketbalploeg Den Bosch neemt voorschot op titel

Peterselieman

Eiffel Towers Den Bosch is nog een zege verwijderd van de landstitel. De Bossche basketballers behaalden zaterdag de derde zege op rij in de finaleserie door Zorg en Zekerheid in Leiden met 77-74 te verslaan.

Den Bosch controleerde vrijwel de gehele wedstrijd. Kees Akerboom junior speelde op de manier zoals zijn vader het dertig jaar geleden deed en kreeg het Leidse publiek stil met een serie fraaie treffers. Ook Frank Turner, Tai Wesley, Rogier Jansen en David Gonzalves scoorden gemakkelijk tegen een Leidse defensie die tot aan de finale ijzersterk was geweest.

In de tweede helft (rust 39-44) deed ook Jeroen van der List met een aantal mooie acties en twee heel belangrijke driepunters een duit in het zakje. Leiden zag de achterstand naar tien punten oplopen, voordat het team van coach Toon van Helfteren alles op alles zette om niet op een vrijwel onoverbrugbare achterstand van 3-0 in wedstrijden te komen.

Jevohn Shepherd ging de thuisploeg voor in een inhaalrace die bijna succes had. Met nog ruim negen seconden op de klok kreeg Leiden echter de bal niet op tijd in het veld na een time-out en ging het balbezit naar Den Bosch, tot grote woede richting de arbiters van het Leidse team en zijn supporters.

De Bosschenaren maakten het vervolgens vanaf de vrije worplijn af. Zij hebben nog een zege nodig om zich kampioen van Nederland te mogen noemen. De vierde en mogelijk laatste wedstrijd van de finale is donderdag in Den Bosch.