Provinciebestuur Quebec neemt noodwet aan

Redactie

Het provinciaal bestuur van de Canadese staat Quebec heeft vrijdag een noodwet aangenomen die het recht op demonstraties inperkt. Ook wordt het collegejaar op enkele universiteiten voortijdig beëindigd. De wet is aangenomen vanwege de studentenprotesten die al weken aanhouden. De studenten protesteren tegen een verhoging van het collegegeld in Quebec. Woedende betogers noemden de noodwet een oorlogsverklaring.

Een van de controversiële aspecten van de noodwet is dat de politie minimaal acht uur van tevoren op de hoogte moet worden gesteld van een protest waar meer dan vijftig mensen bij betrokken zijn. Ook moet de route van eventuele protestmarsen worden doorgegeven aan de autoriteiten. Critici vinden dat de noodwet inbreuk maakt op burgerrechten.

Enkele uren nadat de noodwet was aangenomen gingen duizenden mensen de straat op in het centrum van Montreal om hun ongenoegen kenbaar te maken. "Ze hebben de stekker eruit getrokken in plaats van constructieve gesprekken te voeren", zei Felix Siry, een van de betogende studenten. "Ik denk dat dit het alleen maar erger maakt."

De aanwezige oproerpolitie kreeg enkele molotovcoktails naar zich toegeworpen, waarna de betoging illegaal werd verklaard. De politie zette pepperspray en traangas in en arresteerde een van de demonstranten.

De universiteiten waar de meeste protesten plaatshadden zijn door het aannemen van de noodwet voortijdig gesloten. De zomervakantie wordt naar voren gehaald en het nieuwe collegejaar begint in augustus hier eerder.

De protesten leidden de afgelopen tijd tot verstoringen op universiteiten. Zo werd woensdag de Université du Québec in Montreal bestormd door studenten die lessen verstoorden door herrie te maken met trommels en fluitjes. Bij betogingen in de stad werden deze week ruiten van onder meer banken ingegooid.