Tijgerin Timosjenko baart vier welpen

Redactie

De campagnemascotte van de Oekraïense oud-premier Joelia Timosjenko is moeder geworden. De witte tijgerin zette zondag vier welpen op de wereld. Aanhangers van de gevangen Timosjenko hopen dat hun voorvrouw moed put uit het goede nieuws van haar Tigrjoelia, in wie de oppositieleidster naar eigen zeggen altijd haar eigen felle vastberadenheid zag verbeeld.

Een van de vier welpen die Tigrjoelia zondag baarde in de dierentuin van de badplaats Jalta is albino. De vier welpen krijgen flesvoeding, omdat hun moeder nog weinig aanstalten maakt hen te voeden. De 3-jarige witte Bengaalse tijgerin heeft meer aandacht voor vader Patrice, een 6-jarige tijger uit Frankrijk, en het gedrang van dierentuinbezoekers rond hun verblijf.

Tigrjoelia werd beroemd toen ze in 2009, vier maanden oud, aan Timosjenko werd voorgesteld. De toenmalige presidentskandidaat en charismatische heldin van de Oranje Revolutie viel onmiddellijk voor het tijgerinnetje. Tigrjoelia groeide uit tot sleutelsymbool van haar presidentscampagne, en verscheen met Timosjenko op verkiezingsposters in heel het land.

Maar terwijl Tigrjoelia voorspoedig opgroeide en voorzichtig snuffelde aan haar beoogde partner Patrice, verging het haar peetmoeder minder goed. Timosjenko (51) verloor in 2010 de macht aan haar aartsrivaal Viktor Janoekovitsj en zit op het ogenblik een celstraf uit voor ambtsmisbruik. Ze beëindigde woensdag een hongerstaking, die zij drie weken eerder was begonnen uit protest tegen de behandeling die haar in detentie ten deel valt. De oud-premier werd diezelfde dag in het ziekenhuis door Duitse artsen behandeld aan een ernstige rugaandoening.

De dierentuin waar Tigrjoelia verblijft heeft een wedstrijd uitgeschreven om de welpen een naam te geven. Alleen namen die, net als die van het moederdier, de eerste lettergreep van Joelia bevatten maken een kans. De verzorgers hebben foto's van moeder en kinderen naar Timosjenko's cel gestuurd. De dierentuin hoopt dat Timosjenko 'van de kiekjes zal genieten in deze moeilijke fase van haar leven, en dat de foto's haar wat opmonteren', liet directeur Oleh Zoebkov weten.