Tweehonderd aanmeldingen bij Levenseindekliniek

Redactie

Meer dan tweehonderd mensen hebben zich sinds de opening twee maanden geleden aangemeld bij de Levenseindekliniek. Dat meldt de kliniek donderdag. Vooralsnog is er drie keer euthanasie uitgevoerd, twee keer door een arts van de zogenoemde ambulante teams van de kliniek en een keer na begeleiding door zo'n team door de eigen arts van de patiënt.

De Levenseindekliniek is bedoeld voor mensen met een euthanasiewens die aan de criteria van de wet voldoet, maar van wie de eigen arts de euthanasie niet kan of wil uitvoeren. De kliniek werkt met ambulante teams, bestaande uit een arts en verpleegkundige. Momenteel beschikt de kliniek over elf van deze teams.

De euthanasie vindt thuis plaats. Als een patiënt door omstandigheden niet thuis kan overlijden, bestaat vanaf halverwege dit jaar ook de mogelijkheid in de kliniek in Den Haag te overlijden.

Van de mensen die zich aanmelden gaat het volgens de kliniek twee keer zo vaak om vrouwen dan om mannen. Twee op de drie patiënten hebben een somatische en een op de drie een psychiatrische aandoening. Sinds 1 maart zijn er gemiddeld vijf aanmeldingen per dag geweest. Momenteel gaat het om twee tot drie mensen per dag die zich aanmelden. De meeste aanmeldingen komen uit de Randstad en Utrecht.

Volgens de kliniek is het opvallend dat er geen aanmeldingen uit de regio Drenthe zijn. "Wellicht heeft dit te maken met het feit dat artsen in deze regio verwijzen naar collega's wanneer zij zelf de euthanasie niet kunnen of willen uitvoeren", aldus de kliniek.

Een aantal verzoeken is niet in verdere behandeling genomen omdat de euthanasiewens niet met de eigen arts besproken was. Er zijn ook patiënten die geen toestemming geven voor het opvragen van hun medische gegevens, waardoor het in behandeling nemen van hun verzoek niet mogelijk is.