PostNL begint jaar iets zwakker

Monique Verlind (DJMO)

PostNL is 2012 iets zwakker gestart, vooral als gevolg van een verwachte daling van de volumes in Nederland van geadresseerde post. Bij pakketten wist PostNL wel een volumestijging te bewerkstelligen. De outlook voor 2012 werd door PostNL, conform verwachting, herhaald.

In de eerste drie maanden genereerde PostNL een omzet van 1,067 miljard euro, vier procent minder dan de 1,112 miljard euro een jaar eerder. Analisten geraadpleegd door ABM Financial News mikten op een omzet van 1,102 miljard euro.

De omzet van de Nederlandse postactiviteiten daalde van 612 naar 579 miljoen euro. Analisten voorzagen een daling tot 595 miljoen euro. Bij pakketten steeg de omzet evenwel van 153 naar 161 miljoen euro waar de omzet uit de internationale activiteiten toenam met 26 miljoen euro tot 397 miljoen euro.

Het onderliggende contante operationele resultaat zou volgens de analisten ruimschoots halveren van 75 naar 37 miljoen euro. Hier bleken analisten evenwel te negatief, de daling bedroeg over het eerste kwartaal 35 procent tot 49 miljoen euro.

De nettowinst kwam uit op 641 miljoen euro, tegen 123 miljoen een jaar eerder. Dit was het gevolg van het terugdraaien van een eerdere waardevermindering van 570 miljoen euro in TNT Express. Het belang in TNT wordt nu gewaardeerd op 1.502 miljoen euro.

Exclusief TNT Express kwam de nettowinst evenwel uit op 70 miljoen euro, vrijwel gelijk aan de 69 miljoen euro een jaar eerder.

De dekkingsgraad van het pensioenfonds van PostNL is inmiddels 99,8 procent. Dit is inclusief een aanzuivering door PostNL.

PostNL herhaalde haar vooruitzichten voor 2012. Dit betekent een onderliggend operationeel cash resultaat van 110 miljoen tot 160 miljoen euro.

"Stabiliteit en duidelijkheid zijn erg belangrijk in deze uitdagende tijden. De prioriteit voor de komende periode is dan ook ons te richten op de voortzetting en implementatie van de bestaande strategie", aldus de nieuwe CEO Herna Verhagen.