Libris Literatuurprijs voor A.F.Th. van der Heijden

Redactie

A.F.Th. van der Heijden heeft de Libris Literatuurprijs 2012 gewonnen met zijn requiemroman Tonio. Dat is maandagavond bekendgemaakt tijdens het traditionele galadiner in Amsterdam. Met de prestigieuze literaire prijs is een cheque van vijftigduizend euro gemoeid.

Tonio is een requiem voor de door een noodlottig ongeluk overleden zoon van de auteur. Van de roman zijn inmiddels meer dan honderdduizend exemplaren verkocht.

De jury van de prijs roemt de 'ongeëvenaarde veelstemmigheid' van het boek. "Alle registers die bij dood en rouw horen worden op superieure wijze bespeeld: van aankondiging en verzoening tot ontkenning; van woede en verzet tot aanvaarding. In het slotkoor van deze symfonie van de dood klinkt zelfs hoop, hoe genadeloos dat in het licht van de voorafgaande gebeurtenissen ook lijkt", aldus de jury.

Van der Heijden was maandag niet bij de prijsuitreiking. Hij en zijn vrouw kozen ervoor 'de heftige en tegengestelde emoties die met het schrijven en het succes van het boek gepaard zijn gegaan', samen thuis te delen, laat de organisatie weten. In Nieuwsuur, dat de uitreiking live uitzond, was te zien dat Van der Heijden toen hij hoorde dat hij had gewonnen, zijn vrouw omhelsde.

Behalve Van der Heijden waren ook Jeroen Brouwers, Jan van Mersbergen, Miquel Bulnes, Jan van Loy en Ivo Victoria genomineerd. Vorig jaar won de Vlaming Yves Petry de Libris Literatuurprijs met De Maagd Marino.

A.F.Th. van der Heijden debuteerde in 1978 met Een Gondel in de Herengracht. Hij sleepte al veel prijzen in de wacht. Zo won hij in 2007 de AKO Literatuurprijs voor Het Schervengericht, kreeg hij de Inktaap 2009, een prijs voor het populairste boek onder middelbare scholieren, en ontving hij begin dit jaar de Constantijn Huygensprijs voor zijn oeuvre. De jury van de Constantijn Huygensprijs oordeelde dat Van der Heijden er in 33 jaar schrijverschap 'als geen ander in is geslaagd om de wereld met een literaire blik te bezien'.