Zweed aangeklaagd voor beschieten immigranten

Redactie

Een 40-jarige Zweed is maandag aangeklaagd in verband met een reeks beschietingen van immigranten in de zuidelijke stad Malmö. De verdachte Peter Mangs worden drie moorden en twaalf pogingen tot moord ten laste gelegd.

Mangs zit sinds november 2010 in hechtenis, na een klopjacht op een serieschutter die door de politie met ruim een dozijn schietincidenten in 2009 en 2010 in verband was gebracht. Na zijn arrestatie brachten onderzoekers Mangs, die ontkent, ook in verband met twee moorden in 2003.

De meeste slachtoffers waren of zijn immigranten of nazaten van immigranten, maar volgens hoofdofficier van justitie Solveig Wollstad is het motief niet helemaal duidelijk. Op Mangs' computer en smartphone is materiaal aangetroffen waaruit 'een bepaalde mate van vreemdelingenhaat' spreekt, zei Wollstad tegen verslaggevers in Malmö, 'maar er waren ook andere dingen, bijvoorbeeld een agressiviteit naar mensen die eerder betrokken waren bij misdrijven'.

De beschietingen veroorzaakten grote onrust in Malmö, de derde stad van Zweden en ook een van de meest diverse. Veertig procent van de driehonderdduizend inwoners is immigrant of afstammeling van immigranten.

Zweedse media trokken parallellen met een racist die in de jaren negentig jacht maakte op immigranten in Stockholm; de schutter, John Ausonius, werd na een jaar gepakt en werd tot levenslang veroordeeld. Vergelijkingen zijn ook gemaakt met Anders Behring Breivik, onder andere door de Noorse extremist zelf. Op zijn terreurproces in Oslo noemde Breivik Mangs en een groep Duitse neonazi's als voorbeelden van 'patriotten' die de wapens hebben opgenomen om het multiculturalisme in Europa te bestrijden. Volgens de Zweedse onderzoekers is er echter geen verband.

Bij zijn aanslagen gebruikte Mangs volgens de politie hetzelfde pistool, maar met verschillende lopen om de politie op een dwaalspoor te brengen. De slachtoffers werden door vensters van woningen of kantoren onder vuur genomen, in geparkeerde auto's of gewoon lopend over straat.

Politie-inspecteur Börje Sjöholm verklaarde dat de dader lastig was op te sporen omdat de slachtoffers niet in relatie tot elkaar noch tot de dader stonden. Velen werden ook van een afstand onder vuur genomen of in het donker, waardoor er slechts vage signalementen van de dader konden worden opgesteld. Uiteindelijk leidde een tip uit het publiek tot de aanhouding van Mangs. Volgens de aanklagers stoelt hun zaak op forensisch bewijs, getuigenverklaringen en materiaal dat in de woning van Mangs in beslag is genomen.