Aantal wrakingsverzoeken verder gestegen

Redactie

Het aantal wrakingsverzoeken in rechtbanken en gerechtshoven is vorig jaar verder gestegen. In 2011 kwamen in totaal 557 verzoeken binnen, ruim zestig meer dan een jaar eerder. Het aantal gehonoreerde verzoeken blijft echter klein. Dat blijkt maandag uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak.

Sinds 2007 wordt elk jaar vaker gewraakt. Destijds werden 248 verzoeken om vervanging van de rechters tijdens een rechtszaak ingediend. Daarvan werden er zeventien gehonoreerd. Vorig jaar waren dat er 36. Jaarlijks zijn er zo'n 1,8 miljoen rechtszaken.

Volgens Erik van den Emster, voorzitter van de raad, is bij de meeste wrakingen een van de partijen het niet eens met een beslissing van de rechter. "Soms is een kritische bevraging van een verdachte al reden voor een advocaat om een rechter te wraken. En soms lijkt het doel van een wrakingverzoek alleen tijdwinst te zijn", licht hij toe.

Van den Emster denkt dat de stijging past in 'het huidige tijdsbeeld'. "Gezag van instituties is niet meer vanzelfsprekend, ook de rechterlijke macht heeft met dit fenomeen te maken."

Om te voorkomen dat wrakingsverzoeken zo populair worden dat ze voor onnodige vertraging zorgen in processen onderzoekt de Raad voor de rechtspraak of de huidige procedure beter kan worden ingericht. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de stelsels van andere landen. De raad komt nog voor de zomer met een voorstel voor verbetering.

Overigens betekent de stijging niet dat nu ook geconcludeerd kan worden dat rechters vaker partijdig zijn. "De aantallen zijn te klein om conclusies aan te verbinden", aldus Van den Emster.


Aantal wrakingsverzoeken verder gestegen (Foto: Novum)