Voorbeschouwing WK Snooker

Boris (borisz)

Vorig jaar was John Higgins in de finale met 18-15 te sterk voor Judd Trump. Wie wordt er dit jaar wereldkampioen in het Crucible Theatre in Sheffield? Het afgelopen snookerseizoen kenmerkte zich door een nieuwe nummer één, Stephen Hendry die uit de top16 viel, een ontsnapte Ronnie O’Sullivan en de zeges van Judd Trump en Neil Robertson.

Na 23 jaar viel Stephen Hendry uit de top16 van de wereldranglijst. De top16 is verzekerd van deelname aan alle grote toernooien. Hendry moest weer kwalificatietoernooien spelen voor de grote toernooien. Ook mistte de zevenvoudig wereldkampioen de Masters waar de top16 van de wereld het tegen elkaar opneemt. Hendry heeft negen jaar op één gestaan. Op dit moment staat The Golden Boy 23ste. Het is hem gelukt om het WK voor de 27ste keer te halen door in de kwalificaties Gerard Greene uit te schakelen.

Mark Selby won afgelopen november met 10-9 in de finale van de Shanghai Masters van Mark Williams en loste daarmee Williams af als nummer één van de wereld. Selby blinkt niet uit in toernooizeges, maar komt wel vaak tot de kwart- of halve finale.

Rocket Ronnie dreigde in februari uit de top16 te vallen. Hij zinspeelde al op het stoppen met professioneel snooker, maar in plaats van daarvan won hij in Berlijn de German Masters en pakte zijn 23ste ranking titel. Hij bleef door die zege in de top16 en is nog steeds op de tour te vinden.

Rocket RonnieRonnie O'Sullivan(Foto: Pro Shots) 

De belangrijkste toernooien naast het WK zijn de UK Championship en de Masters. De UK Championship werd gewonnen door Judd Trump en de Masters door de Australiër Neil Robertson.

Het 75ste WK kent drie debutanten: Jamie Jones, Cao Yupeng en de Belg Luca Brecel. Voor Brecel is het zijn eerste rankingtoernooi. Hij is de eerste Belg ooit op het WK en is de jongste speler aller tijden die deelneemt aan het wereldkampioenschap. Hij is anderhalve maand jonger dan Hendry destijds bij zijn WK-debuut. Brecel moet in de eerste ronde tegen Stephen Maguire, zondagmorgen speelt hij zijn eerste sessie.

Luca BreelLuca Brecel in actie(Foto: Pro Shots) 

Wereldkampioen Higgins opent morgen het WK tegen de Chinees Liang Wenbo. Ronnie O’Sullivan speelt tegen Peter Ebdon en Mark Selby opent tegen Barry Hawkins. Bij de bookmakers is Judd Trump de grote favoriet voor de eindzege, gevolgd door O'Sullivan en Selby. Oude rotten Steve Davis en Jimmy White kwamen niet door de kwalificaties heen.

De loting

Geplaatst Niet-geplaatst
John Higgins Liang Wenbo
Stuart Bingham Stephen Hendry
Graeme Dott Joe Perry
Stephen Maguire Luca Brecel
Shaun Murphy Jamie Jones
Stephen Lee Andrew Higginson
Ali Carter Mark Davis
Judd Trump Dominic Dale
Mark Williams Liu Chuang
Ronnie O'Sullivan Peter Ebdon
Martin Gould David Gilbert
Neil Robertson Ken Doherty
Ding Junhui Ryan Day
Mark Allen Cao Yupeng
Mattew Stevens Marco Fu
Mark Selby Barry Hawkins

FOK!sport zal verslag doen van het WK Snooker de komende zeventien dagen.