Verscherpt toezicht zorginstantie gehandicapten

Monique Verlind (DJMO)

Zorgorganisatie voor verstandelijk beperkten Pergamijn in Echt is onder verscherpt toezicht gesteld. Het extra toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) geldt voor de locatie Pepinusbrug, die er niet in zou zijn geslaagd de situatie te verbeteren van vier cliënten die langdurig worden afgezonderd.

Pergamijn informeerde in augustus zelf de IGZ over de slechte situatie waarin drie cliënten verkeerden. Hoewel een veranderteam werd ingesteld, bleek in december dat de cliënten nog steeds een groot deel van de dag opgesloten zaten in hun eigen kamer en nauwelijks contacten en activiteiten hadden.

Daarop verzocht de inspectie om een analyse te maken van de situatie en te kijken of meer cliënten van Pargamijn in zo'n situatie zitten. Dat bleek voor nog een cliënt te gelden. Daarnaast bleek de instelling zeventien cliënten te hebben die moeilijk te begeleiden zijn.

Bij een nieuw bezoek van de IGZ in maart bleken de levensomstandigheden van de cliënten opnieuw nauwelijks verbeterd. Ook bleek dat wettelijke vertegenwoordigers onvoldoende worden betrokken bij de zorg. Het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) had vanwege het fragmentarische beleid bij Pergamijn de ondersteuning stopgezet.

De IGZ vindt dat Pergamijn voldoende tijd heeft gehad voor verbeteringen, maar dat die onvoldoende zijn gerealiseerd. De inspectie wil onder meer dat de samenwerking met het CCE wordt hersteld, structureel deskundig personeel wordt ingezet en dat de kwaliteit en veiligheid van zorg wordt verbeterd. Het verscherpte toezicht geldt voor drie maanden. Pergamijn moet de IGZ maandelijks informeren over de voortgang en kan rekenen op onverwachte bezoeken.