Marineschepen in Battleship bijna buitenaards

Borizzz

De marineschepen in de actiefilm Battleship lijken bijna buitenaards. "Veel mensen vragen mij bij het zien van de menselijke schepen of dit de aliens zijn", zegt regisseur Peter Berg tegen Novum Nieuws. In de film stuit een groep Amerikaanse marineschepen tijdens een oefening op een buitenaardse verkenningsvloot met kwade bedoelingen.

In de film zijn hypermoderne schepen te zien, kruisers van de zogenoemde Aegis-klasse. "Dat zijn gigantische vaartuigen van tweehonderd meter lang waarop zo'n 250 snelvuurkanonnen zitten", vertelt de 48-jarige Berg enthousiast. Het zijn ook trimarans, dus een hoofdschip met twee kleine zijschepen, en bedekt met een radarwerende laag. "Bijna iedereen denkt dat dit buitenaardse schepen zijn, want vrijwel niemand heeft ze ooit in het echt gezien."

Een van de leuke dingen aan het maken van deze film was voor de regisseur dat hij met dit soort miljarden kostende schepen mocht spelen. "Mijn volgende film gaat over een mislukte missie van de Navy Seals. Ik doe daar al jaren onderzoek naar en ken dus een hoop mensen bij de Amerikaanse marine. Toen ik zei dat ik Battleship wilde maken, kon ik bij hen terecht voor meer toegang tot serieuze hardware, zoals de Aegis-schepen."

De regisseur hoefde zich overigens niets aan te trekken van het spel Battleship, in Nederland bekend als Zeeslag, dat de inspiratie vormde voor de film. "Ik werd nooit gedwongen de film op het spel te baseren. Het leuke is juist om af en toe een knipoog te geven naar het spel zonder daarmee de scène belachelijk te maken."

Battleship, met Liam Neeson, Taylor Kitsch en Alexander Skarsgård in de hoofdrollen, draait vanaf 19 april in de Nederlandse bioscopen.


Marineschepen in Battleship bijna buitenaards (Foto: Novum)