Turkije zoekt Syrische wapens in Duits schip

Redactie

Turkije gaat donderdag een schip van een Duitse rederij doorzoeken dat mogelijk wapens bestemd voor het Syrische regime aan boord heeft. Dat hebben Turkse functionarissen woensdag gezegd. De Atlantic Cruiser, die vanuit het Indiase Mumbai op weg was naar Syrië, werd vorige week onderschept nadat de rederij uit Hamburg was gewaarschuwd over de verdachte vracht.

Een bron bij het Turkse ministerie van buitenlandse zaken liet woensdag weten dat de Atlantic Cruiser naar de haven in Iskenderun is gesleept. Het doorzoeken van het schip is uitgesteld tot donderdag vanwege het slechte weer. De kapitein van het schip en diens assistent worden donderdag ook ondervraagd.

Turkije handhaaft een wapenembargo tegen het regime van de Syrische president Bashar Assad. De opstand in Syrië, die vorig jaar in maart begon, heeft volgens de Verenigde Naties al aan meer dan negenduizend mensen het leven gekost.

De Duitse eigenaar van het schip, rederij W. Bockstiegel, zei op 13 april een e-mail te hebben ontvangen over de lading van een organisatie die zichzelf de 'Syrische Revolutionaire Marinetroepen' noemt. De rederij sommeerde het schip vervolgens zijn reis te onderbreken, omdat de organisatie achter de e-mail dreigde de Atlantic Cruiser aan te vallen als het schip in Syrië zou aanmeren.

Volgens de rederij is de lading van het schip afkomstig uit Mumbai. Een deel van de lading zou al zijn gelost in Djibouti. Daar werd geen nieuwe lading ingenomen. Het Duitse weekblad Spiegel schreef vorige week dat de verdachte lading juist in Djibouti aan boord was gebracht.

Volgens de papieren van de rederij bestaat de lading voor Syrië uit onderdelen voor een stoomkrachtcentrale. Maandag lieten de rederij en het Oekraïense bedrijf dat het schip huurde al weten dat ze geen aanwijzingen hadden dat er 'wapens, munitie of militaire apparatuur' aan boord waren.

W. Bockstiegel liet weten in nauw contact met de Duitse regering te staan. "Het spreekt voor zich dat het bedrijf zich aan de wet houdt", aldus de verklaring van de rederij. "Daar valt uiteraard ook het wapenembargo tegen Syrië van de Europese Unie onder."