Pulitzer-prijzen toegekend

static

In de Verenigde Staten zijn maandag de winnaars van de Pulitzer-prijzen bekendgemaakt. De prijs voor fictie werd voor het eerst in 35 jaar aan niemand toegekend.

The pale king van David Foster Wallace, Swamplandia van Karen Russell en Train dreams van Denis Johnson behoorden tot de finalisten, maar kregen uiteindelijk geen van alle een meerderheid van stemmen, zei Sig Gissler, administrator van de prijzen. "Er speelden meerdere factoren meer in deze beslissingen en wij treden niet in detail over waarom een prijs wel of niet wordt toegekend." Het is volgens Gissler wel tien keer eerder voorgekomen dat geen prijs voor fictie werd toegekend, voor het laatst in 1977.

Quiara Alegria Hudes kreeg de dramaprijs voor haar toneelstuk Water by the spoonful, over een militair die terugkeert uit de oorlog in Irak.

Tracy K. Smith won de poëzieprijs voor Life on Mars, de prijs voor non-fictie ging naar The Swerve: How the world became modern van Stephen Greenblatt. John Lewis Gaddis werd onderscheiden voor zijn biografie van George F. Kennan en de prijs voor geschiedenis ging postuum naar Manning Marable, die Malcolm X: A life of reinvention schreef.

De Pulitzer-prijs voor muziek werd toegekend aan Kevin Puts met Silent Night: Opera in two acts.