VS willen geld van Nederland voor Afghanistan

Redactie

De Verenigde Staten willen dat Nederland en andere NAVO-lidstaten ook na 2014 blijven betalen voor de Afghaanse strijdkrachten en politieagenten, en het liefst meer dan nu. De Amerikanen zullen hun bondgenoten komende woensdag en donderdag tijdens NAVO-beraad in Brussel onder druk zetten om over de brug te komen.

De VS-ambassadeur bij de NAVO, Ivo Daalder, benadrukt dat zijn land momenteel minstens 90 procent van de kosten voor de opbouw van de Afghaanse veiligheidstroepen draagt. Het gaat dit jaar om 12,6 miljard dollar. Dat kunnen we niet eenzijdig blijven doen, aldus de topdiplomaat van Nederlandse komaf.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, en haar landgenoot op Defensie, Leon Panetta, zullen de kwestie aankaarten op de zogenoemde jumboraad met hun collega's uit de overige 27 NAVO-lidstaten. Voor Nederland zijn Uri Rosenthal en Hans Hillen aanwezig.

Afghanistan is een van de belangrijkste onderwerpen op de agenda in Brussel. Op de NAVO-top volgende maand in Chicago moeten de knopen worden doorgehakt over de internationale inspanningen na 2014.

Het is de bedoeling dat eind 2014 het vertrek van de buitenlandse troepen uit Afghanistan is afgerond, waarna de Afghanen zelf voor hun veiligheid moeten zorgen. De VS verwachten van alle partners een financiële inspanning om de toekomst van leger en politie vanaf 2015 te verzekeren. De Afghaanse president Hamid Karzai schatte onlangs dat jaarlijks 4,1 miljard dollar nodig is.