Wegverbreding deel A12 eerder klaar

Redactie

De verbreding van de A12 tussen Utrecht Lunetten en Veenendaal is naar verwachting een halfjaar eerder klaar dan gepland, al na de zomer. Dat heeft minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) maandag gezegd bij de viering van het 75-jarig bestaan van de snelweg.

Met de nieuwe rijstroken en spitsstroken kan er anderhalf tot twee keer zoveel verkeer over dit deel van de A12. Volgens de minister levert dat in de spits een tijdwinst van tien tot vijftien minuten op.

In het afgelopen jaar daalde de filedruk op de A12 al met vijftien procent. Op het traject Utrecht-Den Haag nam de filedruk zelfs met meer dan de helft af.

Schultz van Haegen stond maandag met Rijkswaterstaat, Bouwend Nederland en de ANWB stil bij de verjaardag van de snelweg. Zondag was het precies 75 jaar geleden dat de weg tussen Voorburg en Zoetermeer openging. De weg bestond toen uit betonplaten, de vluchtstroken waren bedekt met klinkers.

"De A12 is de oude dame van onze wegen", zei Schultz. "Zij is tevens het symbool van voor hoe wij ons wegennet in de toekomst bereikbaar willen houden."