Agent die voetballer doodschoot niet vervolgd

Mick (Philosocles)

Het OM heeft besloten de politieman die vorig jaar in mei de 31-jarige amateurvoetballer Michael Koomen doodschoot, niet te vervolgen. De agent zou namelijk in benarde positie een waarschuwingsschot hebben willen lossen.

De hondengeleider had leden van amateurvoetbalclub RKAVIC wegens wangedrag staande gehouden, terwijl ze in Amsterdam hun kampioenschap vierden. Er volgde een confrontatie waarbij de agent viermaal schoot. Het eerste schot was volgens Justitie een waarschuwingsschot en die raakte Koomen dodelijk. Daarna schoot de agent nog driemaal uit noodweer. De broer van Koomen werd hierbij in zijn been geraakt en een andere ploeggenoot in de buik. Koomen wilde de ontstane ruzie sussen, erkent het OM.

Koomens familie legt zich niet bij de beslissing neer en start een artikel 12-procedure om het OM via de rechter te dwingen alsnog tot vervolging over te gaan. "De familie heeft altijd gewild dat rechters zouden oordelen over deze zaak en niet de officier van justitie", aldus hun raadsman.

De agent in kwestie zou overigens geen smetteloos blazoen hebben. Hij heeft de bijnaam Fred Verzet en zou regelmatig hardhandig tegen arrestanten hebben opgetreden. Zijn betrouwbaarheid staat in een andere rechtszaak ter discussie omdat hij met een proces-verbaal zou hebben gerommeld. Dit speelt echter geen rol bij de beoordeling van het OM.