Real komt in München oude bekende tegen

Rosario

Real Madrid staat morgen in de Allianz Arena in München tegenover een team dat wordt gecoacht door oude bekende Jupp Heynckes. De Duitser leidde Madrid in 1998 naar hun zevende titel in de Champions League/Europa Cup I. Opmerkelijk feit hierbij is dat Madrid, dat vóór die finale al houder van het record van meeste titels in dat toernooi was, maar liefst 32 jaar op die zevende overwinning moest wachten.

De winst van de Champions League kon echter niet voorkomen dat Real Heynckes ontsloeg. Men had hem gehaald omdat hij als een echte Duitser werd gezien, met een rechtlijnige visie en een streng geloof in de kracht van hiërarchie en discipline. In werkelijkheid was hij zeer vatbaar voor de wensen van de spelersgroep, waarin ondere Panucci, Roberto Carlos en Seedorf de dienst uitmaakten,en veranderde hij naar hun suggesties trainingen en tijdschema's.

De toenmalige president van Real Madrid, Lorenzo Zans, merkte op dat Heynckes niet verder kon gaan met de groep omdat 'de spelersgroep vol zat met sterren die zojuist de Liga hadden gewonnen, en hij niet de nodige discipline aan hen op kon leggen.' Heynckes zelf denkt echter tot op de dag van vandaag dat men hem bij Real niet respecteerde omdat hij niet beroemd genoeg was voor de standaarden van Madrid.

Het duurde een jaar voordat hij weer aan de slag ging als trainer, en na allerlei omzwervingen kwam hij in 2011 uiteindelijk bij Bayern München terecht, alwaar hij een verdeelde spelersgroep tegenkwam na het vertrek van Van Gaal.

In dat team van Bayern, wat erg veel leek op het Madrid van ’97-’98, is Heynckes plotsklaps weer veel volgzamer dan bij voorgaande clubs die hij coachte, zoals Leverkusen en Möchengladbach. 'Om de spelers te pushen is er al Facebook, Twitter en de pers,' zegt hij. 'Ik moet druk van ze af nemen.'

Of deze opvatting zijn vruchten af gaat werpen moet dit seizoen nog blijken; met nog drie wedstrijden te gaan in de Bundesliga staat Bayern op acht punten afstand van koploper Borussia Dortmund. Wél staat het team van Heynckes in de finale van de Duitse beker, en mag het morgen dus aantreden tegen Real Madrid. Heynckes kan dan een begin maken om een tiende Champions League-titel van Madrid in de weg staan.

Jupp Heynckes
Jupp Heynckes (Foto:ANP)