Van Grunsven komt niet voor tiende plaats

Peterselieman

Anky van Grunsven maakte afgelopen weekend bekend dat ze met haar paard Salinero toch wil deelnemen aan de Olympische Spelen van 2012 in Londen. De amazone wil graag het olympisch goud met het Nederlands team winnen, want dat is de enige plak die voor haar nog ontbreekt.

"Ik kijk hoever ik kom en hoe fit mijn paard blijft. Nu ziet het er goed uit. Maar ik ga niet naar Londen voor plek tien," zei Van Grunsven die weet dat Salinero al achttien jaar oud is, maar toch op topniveau nog mee kan. "Bovendien hebben we er allebei nog veel plezier in. Toch is alles anders dan vier jaar geleden. Destijds was ik de grote favoriet. Als er nu drie andere Nederlanders beter zijn ga ik niet. Zo simpel ligt het. Als ze me niet nodig hebben ben ik weg."

Ze hoopt dat ze in de olympische selectie van haar man en bondscoach Sjef Janssen kan komen, maar niet ten koste van alles. "Dat is inderdaad heel goed mogelijk. Als in aanloop naar Londen echter blijkt dat het misschien te veel wordt voor Salinero dan houdt het op. Vier jaar geleden was hij veertien. Het moest gebeuren. Ik besef heel goed dat ik nu met een paard van achttien op stap ga. Mijn motivatie is anders."

Van Grunsven won goud in Sydney (2000), Athene (2004) en Beijing (2008). Nu staat ze er anders voor. "Ik heb alles gewonnen. Aan de andere kant weet ik ook dat als het er van komt ik opnieuw het uiterste van mezelf ga vragen. Ik ben heel gedreven. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Ik ben sinds Hongkong veel bezig met andere dingen. Vooral ook trainen en coachen. Toch kan ik nog niet echt afstand nemen van de wedstrijdsport. Ik blijf super-fanatiek. Maar het echte 'moeten' is er niet meer."

Toch zit ze nog vol ambities. "Ik wil nog steeds grenzen verleggen. Olympisch goud met het team is een van de weinige dingen die ontbreekt op mijn erelijst. Wie weet. Bang om te verliezen ben ik niet. Als ik dat wel was had ik in mijn loopbaan nooit zo veel bereikt. Er zijn altijd wel weer uitdagingen te vinden."