Bleker verdedigt plannen in Zeeland

Redactie

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) gaat maandagmiddag naar Zeeland om zijn plannen om de Hedwigepolder deels onder water te zetten toe te lichten. De bijeenkomst vindt plaats in het provinciehuis in Middelburg waar alle betrokkenen, voor- en tegenstanders, zijn uitgenodigd, meldt een woordvoerder maandag.

De bewindsman maakte vrijdag bekend dat hij de Hedwigepolder voor een derde onder water wil zetten. Ook drie andere polders worden onder water gezet, om zo de natuur te compenseren die verloren is gegaan bij het uitdiepen van de Westerschelde. Bleker wilde de Hedwigepolder eigenlijk niet onder water zetten, maar dat plan stuitte op verzet bij de Europese Commissie in Brussel.

Het compromis is echter ook al meteen omstreden. De Zeeuwse commissaris van de koningin Karla Peijs (CDA) reageerde kritisch en in de Tweede Kamer bestaat nog geen meerderheid voor de plannen. Gedoogpartij PVV vindt het ontpolderen van de Hedwigepolder onacceptabel. Stichting Red de Polder onderzoekt hoe het plan juridisch kan worden aangevochten en de Vogelbescherming kondigde al een gang naar de rechter aan.


Bleker verdedigt plannen in Zeeland (Foto: Novum)