Nederlandse zeiler vermist bij Afrika

Monique Verlind (DJMO)

Een Nederlandse zeezeiler en zes buitenlandse medeopvarenden worden vermist op de Indische Oceaan voor de oostkust van Afrika. De zeilers waren met een Zuid-Afrikaans zeilschip onderweg van het eiland Mayotte naar de havenplaats Pemba in het noorden van Mozambique. Dat heeft de eigenaar van het schip verklaard tegenover de Zuid-Afrikaanse krant Beeld.

Autoriteiten van de betrokken landen overleggen over zoekactiviteiten, zo heeft de Amerikaanse ambassade in Zuid-Afrika verklaard in een reactie. Buitenlandse Zaken in Den Haag kon het bericht nog niet bevestigen. In elk geval zoekt een vliegtuig van de Europese anti-piratenmissie in Djibouti sinds zaterdag naar de vermisten. Europese marineschepen in de omgeving is verteld extra waakzaam te zijn voor zeerovers.

De Nederlandse opvarende, Jasper van Straaten, woont in het Mozambikaanse Pemba. Volgens Beeld werkt hij in de zeilindustrie. Aan boord van het vermiste schip zijn verder twee Zuid-Afrikanen (onder wie de schipper), een Française, een Brit, een Amerikaanse en haar Duitse echtgenoot.

Van Straaten meldde vorige week dinsdagochtend op Facebook dat de zeiltocht vertraagd was wegens technische problemen en het uitblijven van wind. Nadat de groep alsnog was uitgevaren, meldde de schipper dinsdag rond 18.00 uur lokale tijd aan de havenautoriteiten dat open zee bereikt was. Sindsdien is niets van het schip vernomen. De circa 550 kilometer lange tocht naar Pemba had afgelopen vrijdag afgerond moeten zijn.