Miscommunicatie vertraagt pleidooi Mikelsons

Monique Verlind (DJMO)

De rechtszaak tegen Robert M., de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, is maandagochtend vertraagd doordat M. en medeverdachte Richard van O. niet in de rechtszaal verschenen. Door miscommunicatie was uitgegaan van een later aanvangstijdstip, waardoor de verdachten nog in de cel zaten. De advocaten van M. houden maandag hun pleidooi.

Advocaat Wim Anker reageert gepikeerd op de vertraging, waardoor de zitting mogelijk tot in de avonduren duurt. "Mijn kantoorgenoot Van der Goot en ikzelf waren klaar om een pleidooi te houden. Ik voel me een langzaam leeglopende fietsband." Ook voor zijn cliënt M. noemt hij het oponthoud vervelend. Toch maakt Anker het OM, dat eindverantwoordelijk is, geen harde verwijten. Het OM bood de rechtbank zijn excuses aan.

De zitting had om 09.30 uur moeten beginnen. Als door een misverstand echter niet tijdig vervoer wordt georganiseerd, duurt het enige tijd voordat hierin kan worden voorzien. M. zit in voorarrest in Vught, terwijl de rechtszaak in Amsterdam plaatsvindt. Inmiddels wordt ervan uitgegaan dat de zitting pas tegen het middaguur van start kan gaan.

De advocaten van M., Anker en Tjalling van der Goot, vertellen tijdens hun pleidooi wat ze vinden van de strafeis van twintig jaar en tbs met dwangverpleging die hun cliënt door het Openbaar Ministerie tegen zich hoorde eisen.

In een interview in NRC Handelsblad vertelden de raadslieden dat een aantal ten laste gelegde feiten niet bewezen willen laten verklaren, ondanks de bekentenis van M. Een bekennende verklaring alleen is volgens hen niet voldoende bewijs om iemand te veroordelen.

De 28-jarige M. staat terecht voor het misbruik van 67 zeer jonge kinderen op kinderdagverblijven, op oppasadressen en in de eigen woning in Amsterdam. Hij heeft bekend meer dan tachtig kinderen te hebben misbruikt. Van meer dan dertig kinderen maakte hij ook beeldmateriaal.