Paus wordt 85

static

Paus Benedictus XVI viert maandag zijn 85e verjaardag. Daarmee behoort hij tot de oudste pausen in de 2000 jaar oude geschiedenis van de Rooms-Katholieke Kerk. Benedictus rust nog uit van de vermoeienissen van de Goede Week en Pasen en de reis kort daarvoor naar Mexico en Cuba.

Joseph Ratzinger aanschouwde op 16 april 1927 het levenslicht in het dorp Marktl am Inn in het zuiden van Duitsland. De toen befaamde theoloog werd in 1977 benoemd tot aartsbisschop van München en Freising. Datzelfde jaar benoemde paus Paulus VI hem tot kardinaal. 5 jaar later werd Ratzinger prefect van de Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer, die waakt over de zuiverheid van het rooms-katholieke geloof.

Na de dood van paus Johannes Paulus II op 2 april 2005 gold Ratzinger als de grootste favoriet voor diens opvolging. Inderdaad werd hij 3 dagen na zijn 78e verjaardag door de kardinalen gekozen. Als paus heeft Benedictus zich doen kennen als een conservatief leider, die streng vasthoudt aan de kerkelijke leer. Zijn pontificaat is overschaduwd door de talrijke schandalen over seksueel misbruik in de kerk, onder meer in Nederland.

Paus wordt 85
Paus wordt 85 (Foto: ANP)