Geen vervolging voor lekken politie-informatie

Monique Verlind (DJMO)

Een medewerker van de Haagse politie die vertrouwelijke informatie heeft gelekt, wordt daarvoor niet vervolgd. Dat meldt advocaat Michel van Stratum zondag. Justitie heeft de raadsman laten weten dat de betrokkene disciplinair wordt gestraft. Van Stratum had vanwege het lekken in september aangifte gedaan tegen onder anderen burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen.

De gelekte informatie was belastend voor een cliënt van Van Stratum. De man zou vuurwapengevaarlijk zijn, meldde het AD. De raadsman vermoedt dat die informatie is gelekt om zijn cliënt in een slecht daglicht te plaatsen en een inval in de woning van de zus van de man in juli vorig jaar te rechtvaardigen.

De woning werd bewoond door een hoge Surinaamse diplomaat, waardoor de inval leidde tot een diplomatieke rel. Het lek kwam Van Aartsen daarom goed uit, betoogt Van Stratum. Hij vermoedt dat ook de ambtenarij rond Van Aartsen betrokken is bij het lek. Van Stratum gaat in beroep tegen de beslissing van het Openbaar Ministerie.

Nederland heeft na de inval in de woning van de diplomaat mondeling en schriftelijk excuses aan Suriname aangeboden.