Amstel Gold Race prooi voor Gasparotto

Frank (franklop)

Enrico Gasparotto heeft de Amstel Gold Race op zijn naam geschreven. De Italiaan van Asatana greep vluchter Oscar Freire terug op 100 meter van de streep en versloeg Jelle Vanendert en Peter Sagan in de sprint.

Na een uur koersen gingen er negen man vandoor die lang vooruit mochten blijven. Michel Kreder, Romain Bardet, Pello Bilbao,Cédric Pineau, Alex Howes, Simone Stortoni, Steven Caethoven, Sébastien Delfosse en Eliot Lietaer kregen maximaal een kwartier voorsprong door het door BMC, Katusha en RadioShack Nissan Trek geleidde peloton.

Bij de Loorberg op 35 kilometer van de finish reden er zes man van de oorspronkelijke kopgroep weg, waaronder Kreder. Het peloton volgde toen al op anderhalve minuut. Uit de nieuwe kopgroep reden Bardet en Howes weg. Op de Kruisberg ontplofte het eindelijk in het peloton, toen BMC de gaskraan opentrok, maar voor veel schade zorgde het niet.

Ook op de Eyserbosweg gebeurde er vrij weinig, maar het peloton was inmiddels uitgedund tot zestig renners. Daarbij zat Robert Gesink inmiddels niet meer, die moest de groep laten gaan, evenals eerder Wout Poels moest doen. De twee koplopers daarentegen gaven nog genoeg gas en lagen op de voorlaatste klim, de Keutenberg, nog voorop. FDJ-renner Badret reed op de klim weg van Howes, maar werd op

In de groep der favorieten gebeurde er nog steeds niks, maar ze grepen Badret op negen kilometer van de streep. Pogingen van onder andere Peter Sagan, Thomas Voeckler en Enrico Gasparotto liepen op niks uit. Het was Oscar Freire die wel een gat wist te krijgen en snel vijftien seconden kreeg op de favorietengroep, waaruit Niki Terpstra achter Freire aanging.

Aan de voet van de Cauberg had Freire nog zeven seconden op Terpstra en de favorietengroep zat op vijftien seconden. Gilbert ging vroeg aan vanuit de groep en pakte snel Terpstra. Freire bleef lang voorop, maar zag de groep met Gilbert, Sagan en Gasparotto snel naderen. Op 100 meter van de streep werd hij gegrepen en zag dat Gasparotto als eerste wist te finishten. De Belg Jelle Vanendert werd tweede en Sagan derde. Freire eindigde nog als vierde, voor Voeckler.