Bonden dreigen met staking in afvalsector

Redactie

Vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak dreigen met werkonderbrekingen in de afvalsector vanaf eind deze maand. Ze willen een hoger loon afdwingen. De acties kunnen ertoe leiden dat vuilnis niet wordt opgehaald of niet wordt verbrand, onder meer in Haarlem en in gemeenten in de regio Rotterdam en in Twente.

De vakbonden, die werknemers van geprivatiseerde afvalbedrijven vertegenwoordigen, willen met terugwerkende kracht vanaf mei vorig jaar een loonstijging van twee procent, en vragen daar dit jaar nog eens tweeënhalf procent bovenop.

De werkgevers stelden in december een totale loonsverhoging van tweeënhalf procent voor. Nadat de vakbondsleden dat voorstel in een referendum hadden afgewezen, kwamen de werkgevers vorige maand met een verlaagd bod van slechts anderhalf procent loonsverhoging en weigerden verder te onderhandelen, aldus onderhandelaar Etienne Haneveld van Abvakabo.

Als de werkgevers niet voor 23 april tegemoetkomen aan de eisen van de vakbonden, volgen er werkonderbrekingen in afvalcentrales en zal het huisvuil in sommige regio's wellicht niet worden opgehaald. De cao afval en milieu is van toepassing op tienduizend werknemers van geprivatiseerde afvalinzamelings- en verwerkingsbedrijven.