Voeckler de sterkste in Brabantse Pijl

Frank (franklop)

Thomas Voeckler heeft woensdag De Brabantse Pijl gewonnen. De 32-jarige renner van Team Europcar kwam in de Vlaamse semiklassieker na 196 natte kilometers solo aan in finishplaats Overijse. De Fransman had een voorsprong van ruim een minuut op Oscar Freire (Katusha) en Pieter Serry (Topsport Vlaanderen). Beste Nederlander was Laurens ten Dam op een negende plaats.

Drie koplopers besloten al vroeg in de koers de benen te nemen. De Russen Maxim Belkov en Artem Ovechkin en de Oostenrijker Daniel Schorn hadden een maximale voorsprong van vijf minuten op het peloton. Van de drie bleef Schorn het langst hoop houden op de overwinning.

Op ruim 25 kilometer van de finish werd hij echter achterhaald door de vlak daarvoor uit het peloton gedemarreerde Voeckler. Voor de Fransman kwam de overwinning daarna niet meer in gevaar. Hij bouwde zijn voorsprong op een groep achtervolgers uit tot meer dan een minuut en kwam alleen over de streep.

Phillipe Gilbert, de winnaar van De Brabantse Pijl van vorig jaar, kwam er deze editie niet aan te pas. De Belgisch kampioen eindigde buiten de top tien.