Elfstedenroute in Vuelta 2015

Peterselieman

Het is vrijwel zeker dat er in de Vuelta a España van 2015 een Elfstedenroute zal worden gereden. Vertegenwoordigers van de Spaanse organisatie maakten gisteren een bustocht door Friesland en raakte onder de indruk van de plekken met schaatshistorie die ze voorgeschoteld kregen.

"Ik moet zeggen dat we zwaar onder de indruk zijn van het Friese landschap en de mogelijkheden qua infrastructuur. Unipublic (het bedrijf achter de Vuelta, red.) en deze regio’s in Nederland zijn allemaal een voorstander van het idee hier de wedstrijd te beginnen in 2015. Dus…", zei rondebaas Javier Guillén die echter ook weet dat pas eind dit jaar een besluit zal vallen over de startplaats van de Vuelta 2015.

De start zal waarschijnlijk net als enkele jaren geleden weer plaats gaan vinden in Assen. Het evenement zal 4,5 miljoen euro moeten gaan kosten, waarvan 2,5 miljoen door de noordelijke provincies opgebracht moet worden en de rest door het NOC*NSF en het bedrijfsleven.

"Kijk naar 2009, toen Drenthe de Vuelta op bezoek had. Het bleek zelfs voor een arme provincie dus haalbaar en een succes. Dat moet nu ook lukken", zei Jos Vaessen die namens de provincie Drenthe de haalbaarheid van het project moet onderzoeken. Met name Drenthe en Fryslân zien de plannen wel zitten.

De delegatie die gisteren rondreisde bestond naast de Spaanse vertegenwoordigers en Vaessen uit onder meer oud-sc Heerenveen-voorzitter Riemer van der Velde, KNWU-directeur Huub Oosterhuis en vertegenwoordigers van de provincie. "Met de start van de rit in Dokkum, dwars door Leeuwarden, dan via een stukje afsluitdijk zoveel mogelijk langs de pleisterplaatsen van de Elfstedentocht, om in Leeuwarden te finishen," zei Vaessen die wist dat Guillén het een prachtige route vond, al had hij nog nooit van de Elfstedentocht gehoord.