Oppositie Rusland betoogt op Rode Plein

Redactie

De Russische autoriteiten hebben zondag niet ingegrepen toen enkele honderden activisten van de oppositie samenkwamen op het Rode Plein in Moskou. Toen oppositieleidster Jevgenija Tsjirikova echter een tentje probeerde op te zetten werd ze samen met twee betogers gearresteerd.

De activisten droegen witte linten, het symbool van de vreedzame protesten tegen premier Vladimir Poetin. Ze werden strak in de gaten gehouden door de politie.

Tientallen demonstranten volgden Tsjirikova toen ze werd afgevoerd en eisten bij het politiebureau waar ze werd vastgehouden haar vrijlating.

De Russische politie heeft in het recente verleden demonstraties waar geen vergunning voor was afgegeven uiteengedreven. De organisatoren van de actie van zondag zeiden dat ze geen toestemming nodig hadden omdat het geen formeel protest was. "Het is onze stad en we lopen waar we willen", zeiden de betogers op Facebook.

Oppositieleider Sergej Oedaltsov, de leider van de oppositiebeweging Links Front, was ook op het Rode Plein aanwezig. Hij riep op tot een groter protest op 6 mei, de dag voordat Poetin wordt geïnaugureerd als president.

"We moeten onze eisen luid en duidelijk overbrengen op een open en vrije manier", aldus Oedaltsov. "Hoe meer van dit soort initiatieven er vanuit de bevolking komen, hoe beter. Het bekent dat onze samenleving wakker begint te worden en dat mensen zich niet meer laten afschrikken of het zwijgen laten opleggen."