Mokone: "Verkoos Heracles boven Barcelona"

Peterselieman

Dit weekend staat in de Kuip in Rotterdam de bekerfinale op het programma tussen PSV en het verrassende Heracles Almelo. Bij die laatste club speelde in de jaren vijftig Steve Mokone, bijgenaamd de Zwarte Meteoor. Hij kan er door hartproblemen tot zijn spijt niet bij zijn.

"Mijn gedachten zijn zondag in De Kuip. Ik ben twee keer teruggeweest in Almelo, voor de opening van het nieuwe stadion en de première van de film 'De Zwarte Meteoor'. Ik mag vanwege mijn hart nu echter niet meer vliegen, daarom kon ik ook niet aanwezig zijn bij het WK 2010 in Zuid-Afrika. Ik wacht zondag in spanning de uitslag van de finale af. Het Nederlandse voetbal is hier niet te zien, maar via de telefoon krijg ik de uitslag wel te horen," zei Mokone.

De oud-aanvaller zei tegen het ANP dat hij in 1957 SC Heracles verkoos boven FC Barcelona. "Ik sprak geen woord Spaans, maar als Zuid-Afrikaan kon ik wel het Nederlands een beetje verstaan. Tijdens de gesprekken met Barcelona kreeg ik eten dat ik niet kende; in Almelo hadden ze brood, kaas en bier. Dat voelde fijn. Het was voor mij de reden naar Almelo te gaan," zei Mokone die met Heracles kampioen in de Tweede Divisie werd en de periode in Almelo omschrijft als de mooiste uit zijn loopbaan.

Hij kwam daarna toch bij Barcelona terecht, maar speelde daar slechts één seizoen. Ook speelde de Zuid-Afrikaan nog voor Olympique Marseille, Torino en Valencia.