'Top diversiteitscentrum politie laks met klachten'

Monique Verlind (DJMO)

Leidinggevenden hebben te weinig gedaan met klachten over machtsmisbruik, discriminatie en interne ruzies bij het Landelijk Expertisecentrum Diversiteit, dat is ondergebracht bij de Politieacademie. Dat meldde het televisieprogramma Nieuwsuur donderdagavond op basis van een onderzoek van oud-burgemeester van Roosendaal Michel Marijnen.

De oud-burgemeester zou onder meer stellen dat de situatie dusdanig is geëscaleerd dat het handhaven van de directeur van het centrum blijvend risicovol is. De bestuursvoorzitter van de Politieacademie zou daarnaast nauwelijks hebben ingegrepen toen er klachten waren over de directeur. Verder vindt Marijnen dat het centrum moet worden opgeheven en de taken moeten worden ondergebracht bij de Nationale Politie.

Marijnen onderzocht in opdracht van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) de klachten over het centrum. Opstelten heeft het programma laten weten de conclusies uit het rapport te onderschrijven en binnenkort aan de Tweede Kamer te laten weten wat er met het centrum moet gebeuren.

Het expertisecentrum moet de aandacht voor allochtonen, gehandicapten en vrouwen binnen de Nederlandse politie stimuleren. Nieuwsuur meldde in december dat binnen het centrum echter sprake zou zijn van ruzies, machtsmisbruik en discriminatie. Een medewerker zou inmiddels aangifte hebben gedaan van discriminatie tegen de bestuursvoorzitter en directeur.