Parlement Suriname bespreekt amnestiewet

Monique Verlind (DJMO)

Het Surinaamse parlement, de Nationale Assemblee, begint vrijdag met het bespreken van de omstreden amnestiewet. Als een wijziging van de wet door het parlement wordt aangenomen, wordt het proces rond de decembermoorden gestaakt en gaan president Desi Bouterse en andere verdachten vrijuit.

De vergadering staat gepland om 11.00 uur lokale tijd (15.00 uur Nederlandse tijd). Als alle partijen snel instemmen met de wetswijziging kan hier vrijdag al over gestemd worden, laat een woordvoerder van de assemblee weten. De kans dat dit gebeurt is echter klein, aangezien het plan zowel binnen als buiten het parlement op veel weerstand is gestuit.

Maandag dienden zes parlementariërs het plan in om de reeds bestaande amnestiewet uit te breiden, zodat ook de verdachten van de decembermoorden hier onder vallen. Desi Bouterse is de hoofdverdachte. De parlementariërs -vijf van hen zijn lid van de partij Mega Combinatie van Bouterse- vinden dat er 'maatschappelijk rust nodig is' in Suriname en dat er een streep onder het verleden gezet moet worden.

Anderen parlementariërs hebben zich al kritisch getoond over het plan evenals oud-president Ronald Venetiaan. Ook Nederlandse Kamerleden toonden zich verontwaardigd. Donderdagavond melden nabestaanden van de slachtoffers van de decembermoorden zich bij de Nationale Assemblee waar zij aandrongen de wetswijziging te verwerpen.

Op 8 december 1982 werden in Fort Zeelandia in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo vijftien tegenstanders van het militaire regime onder leiding van legerleider Bouterse omgebracht. In 2007 startte het proces tegen 25 verdachten in de zaak. Het proces liep grote vertraging op. In augustus 2010 werd Bouterse president van Suriname.

Vrijdag vindt tevens een extra zitting plaats in het proces. Een justitiewoordvoerder laat weten dat deze zitting om 09.00 uur lokale tijd (13.00 uur Nederlandse tijd) begint. Justitie wil een van de verdachten, Ruben Rozendaal, nog een keer horen. Hij is de enige die een belastende verklaring tegen Bouterse heeft gegeven. Omdat hij dit echter nooit onder ede deed wil justitie nu dat hij dit alsnog doet.

De zitting van vrijdag is de laatste van de getuigenverhoren in het slepende proces. Het OM zal daarna, als de amnestiewet in de tussentijd niet wordt aangenomen, met een strafeis komen.