Wereldomroep neemt afscheid met marathonuitzending

René (MrManiak)

De Wereldomroep neemt van 10 tot 11 mei afscheid van Nederlandse radioluisteraars. Radio Nederland Wereldomroep zendt dan voor de laatste keer uit op de radio. Daarmee komt een einde aan een nationale traditie van 65 jaar.

De omroep wil afscheid nemen met een live marathonuitzending die 24 uur duurt, meldt de organisatie donderdag. Belangrijke momenten uit de geschiedenis van de omroep en van Nederland komen voorbij, zoals de watersnoodramp en de moord op Pim Fortuyn.

In de uitzending zijn ook oud-minister Jan Pronk, presentator Jeroen Pauw en cabaretier Youp van 't Hek te gast. Luisteraars kunnen hun herinneringen bijdragen.

De Wereldomroep krijgt van het ministerie van Buitenlandse Zaken jaarlijks nog veertien miljoen euro, terwijl de omroep voorheen 45 miljoen had te besteden. Er moet fors worden ingekrompen, waarbij tot 250 banen op de tocht staan.

De omroep gaat zich vanaf volgend jaar uitsluitend richten op het ondersteunen van vrijheid van meningsuiting en onafhankelijke nieuwsvoorziening in landen zonder vrije pers.