FIFA betaalt voor spelersverzekering

Frank (franklop)

De FIFA staat voortaan garant voor de verzekeringen en vergoedingen van spelers tijdens interlands. Dat meldt preses Sepp Blatter van de wereldvoetbalbond donderdag. De Europese topclubs maken zich alle langer sterk voor een goede regeling.

Mocht een speler tijdens een internationaal duel dat op de FIFA-kalender staat geblesseerd raken, dan krijgt zijn club een vergoeding van de wereldvoetbalbond. Het verzekeringsakkoord gaat in als de FIFA-leden in mei instemmen. "Dit is een verzekering voor spelers, clubs en nationale bonden", liet Blatter weten.

In januari bereikte de ECA, de overkoepelende organisatie van Europese clubs, al een akkoord met de UEFA over vergoedingen voor het EK van komende zomer. Na de blessure van Arjen Robben, die na het WK zes maanden aan de kant stond, nam Bayern München-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge daar het initiatief toe.

Voor het WK 2010 in Zuid-Afrika keerde de FIFA een bedrag uit voor het aantal dagen dat een speler actief was op het toernooi. Volgens Rummenigge ontving Bayern slechts 57 duizend euro, minder dan een weeksalaris van Robben.