Britse overheid komt gameindustrie tegemoet

Het Britse ministerie van Financiën heeft besloten de Britse gameindustrie tegemoet te komen met een korting op de belasting. Als het voorstel goedgekeurd wordt gaat de regeling in april volgend jaar van kracht. Dat heeft minister van Financiën George Osborne woensdagavond kenbaar gemaakt.

Het is nog niet bekend hoeveel voordeel gamebedrijven krijgen. Naast gamebedrijven kunnen ook animatiebedrijven en bedrijven in de televisiesector profiteren van het belastingvoordeel. De filmindustrie geniet al een belastingvoordeel. Volgens Osborne heeft dat voordeel vorig jaar voor meer dan een miljard Britse ponden aan investeringen in de productie van films gezorgd.

"Groot Brittannië moet het centrum van technologische ontwikkelingen in Europa worden", stelt de minister van Financiën in de onderbouwing van zijn plan. Vakorganisatie Tiga heeft verheugd gereageerd op de plannen en zegt tegenover de website Gamespot dat ze blij zijn dat een jarenlange lobby eindelijk zijn vruchten heeft afgeworpen.

In de afgelopen achttien maanden hebben verschillende Britse gamebedrijven de deuren moeten sluiten. Tegenvallende verkoop en hoge overheadkosten waren factoren die bijdroegen aan dergelijke beslissingen. Onder meer Black Rock Studios, Bizarre Creations, Bigbig Studios, Zoë Mode, Rebellion en Headstrong Games sloten in de afgelopen twee jaar hun deuren.