Force India naar FIA vanwege Aerolab-kwestie

Peterselieman

Het Formule 1-team Force India stapt naar autosportfederatie FIA omdat Lotus Racing, tegenwoordig Caterham, voor de auto van 2010 inbreuk gemaakt heeft op het intellectueel eigendom van het team van Vijay Mallya. Force India doet dit met de uitspraak van een Britse rechter in de hand.

De zaak draait om een schaalmodel van de Force India VJM02 dat bij Aerolab achtergebleven is nadat deze partijen in 2009 met ruzie uit elkaar gingen. Aerolab ging direct daarna in zee met Lotus, waardoor het geen tijd had om alle achtergebleven informatie op te ruimen. Hierdoor zijn enkele delen van de data die voor Force India bestemd waren gebruikt bij het ontwerp van de Lotus TF127. Aerolab moest hiervoor 25.000 euro aan vergoedingen betalen.

Force India wil nu dat de FIA bekijkt of Lotus daadwerkelijk met onderdelen heeft gereden die oorspronkelijk voor het team van Vijay Mallya waren ontworpen. Mocht dit bewezen worden verklaard dan zou Caterham een zware straf kunnen verwachten van de FIA. Daarnaast wordt de rechtszaak in Italië tegen voormalig Force India en Caterhams huidige technisch directeur Mike Gascoyne, Caterham-eigenaar Tony Fernandes en Aerolab-baas Jean Claude Migeot doorgezet.

Force India kwam overigens ook niet ongeschonden de rechtszaak tegen Aerolab door, want de renstal moet nog bijna 850.000 euro aan onbetaalde rekeningen betalen.