Utrecht wil meer horeca buiten centrum

Redactie

Utrecht geeft de komende jaren meer ruimte aan horeca buiten het centrum. Aan de randen van de binnenstad, de toegangswegen naar het centrum en in de wijken bestaat vooral behoefte aan daghoreca en restaurants, meldt de gemeente dinsdag in het herziene Ontwikkelingskader Horeca Utrecht 2012.

Buiten het centrum hebben buurtbewoners vaak zorgen dat nieuwe horecatenten overlast gaan veroorzaken. Het college stelt voor om sluitingstijden voor restaurants te gaan hanteren om te 'sturen' op overlast en gaat hierover in gesprek met betrokken partijen en bewoners. "Hiermee wil de gemeente enerzijds het horeca-aanbod laten groeien en anderzijds overlast voor omwonenden beperken", zegt wethouder van economische zaken Mirjam de Rijk.

Hoewel het horeca-aanbod in Utrecht achterblijft bij andere grote steden, zowel in kwantiteit als in kwaliteit, wil de stad minder cafés en discotheken en overlastgevende horeca beperken. De gemeente scherpt het beleid aan voor horecabranches die overlast veroorzaken. Nieuwe horeca die veel overlast veroorzaakt, zoals dansgelegenheden met onbeperkte openingstijden, krijgen nauwelijks nog ruimte in de binnenstad. Wel wordt het mogelijk zich te vestigen in de uitgaansgebieden die de komende jaren worden ontwikkeld, zoals het stationsgebied en in het centrum van de Vinex-wijk Leidsche Rijn.

De gemeenteraad moet zich nog over de plannen uitspreken.