Corbijn vindt werk nog net ademen

dekatophetspek

Fotograaf en regisseur Anton Corbijn blijft nuchter bij zijn internationale successen. "Mijn werk is misschien niet helemaal perfect", zegt hij in de documentaire Anton Corbijn Inside Out, die dinsdag in première gaat. "Maar dat is niet erg. Dat perfecte snijdt soms het ademen uit het werk. Ik denk dat mijn werk nog net ademt."

Filmmaker Klaartje Quirijns volgde Corbijn ruim drie jaar in zijn werk en privéleven. In die tijd probeerde ze een zo intiem mogelijk portret te maken van de man die normaal gesproken altijd zelf achter de camera schuilgaat.

Quirijns volgde de fotograaf onder meer naar de filmset van The American met George Clooney, en op een afspraak met de leden van Metallica en Lou Reed. De muzikant en de metalband hebben alle lof voor Corbijn. "Nu moeten we nog meer cd's maken", zeggen ze als ze de reeks foto's zien die hij voor hun gezamenlijke project maakte. "Hij kan iedereen cool doen lijken."

Tussen de hotelkamers, filmsets en fotoshoots door volgde Quirijn Corbijn bij familie. Zijn zus Aaf ziet zijn grenzeloze ambitie ook als vlucht. "Ik ben bang dat hij een keer instort." Ze zou willen dat hij eens een keer op vakantie ging, zegt ze, maar hij is altijd aan het werk.

Wie de documentaire ziet, begint al snel te vermoeden dat het intiemste portret van Corbijn misschien wel te vinden is in de portretten die hij van anderen maakt. Ook U2-frontman Bono zei eens zoiets, geeft Corbijn toe. "Misschien gebruik ik anderen om mezelf te fotograferen."

Of het ligt aan 'dat protestantse' - dat Corbijn naar eigen zeggen niet weg heeft kunnen krijgen - of aan 'de aantrekkingskracht van het alleen door de dingen heen gaan', is niet te zeggen. Heel veel persoonlijks geeft Corbijn in de documentaire in elk geval niet bloot.

Dat viel Quirijns ook op. Ze vond het soms moeilijk om de film te maken, zegt ze. "Ik zag het drama en de confrontatie niet die een film nodig hebben." Dus gebruikte ze de spanning van iemand die niet wil praten. Als ze Corbijn doorvraagt over zijn gebrek aan diepgaand contact met anderen bijvoorbeeld. "Zullen we naar binnen gaan?", antwoordt hij.

De documentaire ging vorige maand bij het Internationale Filmfestival in Berlijn in wereldpremière. Na de officiële première dinsdag is de documentaire vanaf donderdag in de bioscoop te zien.


Corbijn vindt werk nog net ademen (Foto: Novum)