Platini: "Laat doellijntechnologie maar mislukken"

Peterselieman

UEFA-voorzitter Michel Platini blijft volharden in zijn tegenstand tegen doellijntechnologie in het voetbal. Wereldvoetbalbond FIFA doet momenteel proeven met twee systemen, iets waar de Fransman van gruwelt.

De FIFA test momenteel technologie van het Britse Hawk-Eye dat voornamelijk bekend is van het tennis. Ook het Duitse GoalRef is in de race met een systeem dat met een magnetische chip en een speciale bal werkt. Begin juli zal de FIFA op basis van de resultaten van een studie van de International Football Association Board een besluit over invoering gaan nemen.

"Ik hoop dat de tests aantonen dat het niet werkt, anders vrees ik dat ze het gaan goedkeuren," zei Platini die weinig met de nieuwe technologie heeft. "Elke 40 jaar worden we op een WK geconfronteerd met de vraag of het leer al dan niet de doellijn heeft overschreden. Wij bij de UEFA lossen dat probleem op door extra scheidsrechters in te schakelen.

"Men zegt dat dit een extra kost met zich meebrengt, maar die technologie kost nog veel meer. En als we het toch goedkeuren, waarom geven we de coaches dan geen microfoon om met hun spelers te praten? Waarom zetten we dan geen technologie in om buitenspel waar te nemen? Dit pad leidt ons naar de afgrond."