Aangifte om lekken deal kroongetuige La S.

Redactie

De advocaat van kroongetuige in het Amsterdamse liquidatieproces Peter la S. heeft aangifte gedaan over het uitlekken van een deal met zijn cliënt. Volgens Richard Korver heeft iemand bij justitie zijn ambtsgeheim geschonden, bevestigt de advocaat. Zondag meldde de NOS dat La S. 1,4 miljoen euro krijgt.

Van dat bedrag is volgens de NOS zes ton een renteloze lening om een bedrijf te starten en een huis te kopen. Hij krijgt 25 jaar de tijd om dat bedrag terug te betalen. De overige acht ton geldt als inkomen.

Het Openbaar Ministerie benadrukte maandagochtend dat geen belastende verklaring wordt gekocht van La S. Het geld dat hij krijgt moet gezien worden als voortvloeisel uit de zorgplicht van de overheid.

Justitie noch Korver wil de bedragen bevestigen. Volgens het OM is het uitgangspunt van het getuigenbeschermingsprogramma om iemand in staat te stellen weer een zelfstandig en veilig leven op te bouwen. De financiële voorzieningen die daarvoor worden getroffen moeten dan in verhouding staan tot de veiligheid voor de betrokkene.

De deal met La S. is overigens 'volledig transparant' aan de rechtbank voorgelegd, zegt justitie. Een geheim deel van de inhoud van de afspraken is nu uitgelekt.