"Van Persie is geen echte spits"

Jeffrey

Willem van Hanegem snapt niets van de discussie over de spitspositie bij Oranje. De oud-trainer vindt Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar allebei moeten spelen.

In zijn column in het Algemeen Dagblad zegt Van Hanegem dat Huntelaar wat hem betreft altijd een basisplaats krijgt. "Hij biedt zich aan, is echt áltijd aanspeelbaar, hij kaatst, laat juist eens een balletje lopen, geeft steekpassjes en maakt heel slim gebruik van de domheid van de meeste verdedigers tegenover hem. Huntelaar is een ongelooflijk sterke, effectieve en slimme spits, eentje waar naar mijn idee de bondscoach straks ook niet om heen zal willen."

"En dan wordt er altijd de vergelijking met Van Persie gemaakt, iets waarvan ik erg moe word", vervolgt Van Hanegem. "Van Persie is een van de sterren van de Premier League, scoort bij de vleet en Arsenal leunt volledig op hem in dit seizoen."

"Maar Robin is geen echte spits, hooguit een gemaakte spits. Bij Arsenal weten ze hem snel te vinden en blijft hij vaak voorin, bij het Nederlands elftal duurt het langer eer ze hem vinden dus gaat hij de bal zoeken als de tegenstander het middenveld bezet houdt. Dat gaat ten koste van zijn rendement. Daarom moet hij bij Oranje uit de spits."

"Ik hoop dat de bondscoach straks met een aanvallende driehoek gaat spelen waarbij de nadruk op rechts ligt. Dus met Huntelaar in de punt van de aanval, Van Persie daar achter, Robben op rechts en een open linkerkant waar van mij iedereen mag opduiken", aldus Van Hanegem.