Tijdmeting in topsport onbetrouwbaar

Peterselieman

De huidige methodes voor de tijdwaarneming zoals deze in de topsport worden gebruikt zijn niet geheel betrouwbaar, zo blijkt uit onderzoek van de NOS. De zender keek hierbij naar sporten als schaatsen, baanwielrennen, rodelen, zwemmen en atletiek.

"De wetenschappelijke basis voor de tijdwaarneming zoals we die nu hanteren, is wankel," zei Erik van den Boogert die zich binnen schaatsbond KNSB bezighoudt met de tijdwaarneming. Ook de internationale atletiekunie IAAF en de internationale zwembond FINA erkennen dat er fouten kunnen worden gemaakt.

De problemen komen voort uit het feit dat de apparatuur niet geavanceerd genoeg is en hierdoor de finish van de atleten niet goed genoeg vast kan leggen. Betere apparatuur zoals hogesnelheidscamera's is wel beschikbaar, maar erg kostbaar, waardoor fouten tot wel 0,009 seconden mogelijk zijn. Dit kan het verschil betekenen tussen winst en verlies, zoals de Zuid-Koreaanse Sang-Hwa Lee ondervond. Zij verloor in Astana namelijk een 500 meter van de Duitse Jenny Wolf met 0,001 seconden verschil.

De internationale schaatsunie ISU erkent bij monde van Tron Espeli, voorzitter van de technische commissie, het probleem. "We realiseren ons dat we geen honderd procent zuivere uitslag kunnen garanderen. We doen ons best om de tijdmeting te verbeteren."

Tijdregistratie in topsport niet altijd betrouwbaar (Foto: Pro Shots)