KNSB al bezig met selectiebeleid OS 2014

Peterselieman

De Olympische Winterspelen van 2014 in Sochi mogen dan nog bijna twee seizoenen weg zijn, schaatsbond KNSB is inmiddels hard bezig om het selectiebeleid op te stellen. De reden hiervoor is dat Nederland op de Spelen tien plaatsen heeft, terwijl er veel meer schaatsers zijn die voor een medaille kunnen gaan.

Voor het komende WK afstanden in Heerenveen hebben zich bijvoorbeeld twaalf mannen geplaatst, waardoor directeur sport van de KNSB, Arie Koops met een luxeprobleem kampt. "We hebben eigenlijk teveel specialisten met medaillekansen," zei hij. Daarom wil de KNSB met een selectiebeleid komen dat eerlijk en begrijpelijk is voor de sporters, fans en media.

"We moeten er deze zomer met coaches, het NOC, maar ook met de schaatsers zelf over discussiëren wat een goed selectiebeleid zou kunnen zijn. Waarbij we proberen de kans op succes zo groot mogelijk te maken," zei Koops tegen schaatsen.nl. Hij geeft aan dat het model mogelijk anders zal zijn dan de prestatiematrix die voor de Winterspelen van 2010 in Vancouver gebruikt werd. "Toen vielen er aan de onderkant wat makkelijker schaatsers af, maar dat is nu lastiger omdat er maar weinig tussen zitten die geen medaillekandidaat zijn."