Ooijer zet punt achter voetballoopbaan

Peterselieman

André Ooijer zet aan het eind van het seizoen een punt achter zijn voetballoopbaan. De 37-jarige verdediger heeft dit vandaag aan Ajax-trainer Frank de Boer medegedeeld. De routinier is momenteel bij de Amsterdamse club veelal bankzitter.

"Voetballen is het mooiste dat er is en ik heb het hier bij Ajax ontzettend naar mijn zin. De afgelopen maanden heb ik echter al laten doorschemeren dat ik het idee had dat ik het niet nog een seizoen zou kunnen opbrengen. Mijn rol is de afgelopen jaren natuurlijk ook veranderd. Ik heb vorige week aan de trainer verteld hoe ik erover dacht. Ik wilde afgelopen weekeinde nog met wat mensen praten en zelf nogmaals goed nadenken. Uiteindelijk heb ik nu alles aan de trainer verteld," zei Ooijer op de website van Ajax.

De Boer had begrip voor het besluit van de verdediger. "Het was geen verrassing voor ons, want ik spreek André regelmatig en ook al had hij de knoop nog niet helemaal doorgehakt, hij neigde al wel enige tijd naar stoppen. Het is een optelsom van onder andere zijn leeftijd en zijn positie bij Ajax. We hielden dus ook niet echt rekening met hem voor volgend seizoen, al zullen we hem zeker missen."

"André is belangrijk voor de ploeg, maar ook voor de technische staf. Omdat hij wat mij betreft de aanvoerder van de kleedkamer is. Maar met zo’n benaming doe ik hem tekort, want de afgelopen weken hebben weer aangetoond dat hij ook op het veld van waarde is voor Ajax."

Ooijer kreeg zijn opleiding in de jeugd van Ajax, maar brak door bij FC Volendam. Daarna speelde de Amsterdammer voor Roda JC, PSV, Blackburn Rovers en wederom PSV voordat hij bij Ajax terecht kwam. Tussen 1998 en 2010 speelde de verdediger 55 interlands waarin hij drie doelpunten maakte. Hij won in zijn loopbaan vijf landstitels, twee KNVB-bekers en tweemaal de Johan Cruijff Schaal. Op het afgelopen WK voetbal speelde Ooijer nog de gewonnen kwartfinale tegen Brazilië.