Iraanse regering blaast huldiging Oscarwinnaar af

Viktor (Trinitrobenzeen)

De Iraanse regisseur Asghar Farhadi wordt toch niet in eigen land gehuldigd voor zijn Oscar voor beste niet-Engelstalige film, A Separation. De winst van de eerste Iraanse Oscar ooit werd vorige maand door de Iraanse regering aangegrepen als een grote morele zege op de concurrerende Israëlische film Footnote. De huldiging door de filmbranche is maandag echter om onbekende redenen door de overheid afgeblazen.

De belangenorganisaties van zowel de Iraanse regisseurs als producenten schrijven in een boodschap aan Farhadi zeer teleurgesteld te zijn over de afgelasting. "We wilden u slechts bedanken voor de grootse prestatie voor Iran en de Iraanse filmbranche. Helaas is het ons door de cultuurwaakhonden niet gegund."

Bronnen beweren dat de huldiging is afgeblazen omdat de film, over een stukgelopen huwelijk, te maatschappijkritisch is. De Iraanse filmindustrie heeft het wel vaker aan de stok met invloedrijke geestelijken binnen en buiten de politiek die beweren dat de hele branche wordt gedomineerd door prowesterse liberalen en politieke dissidenten. In Iran mogen publieke bijeenkomsten alleen worden georganiseerd na toestemming van de staat.

Farhadi, die de afgelopen maanden al meermalen aangaf eigenlijk zo snel mogelijk uit Iran weg te willen, heeft nog niet op de gebeurtenissen gereageerd.


Iraanse regering blaast huldiging Oscarwinnaar af (Foto: Novum)