Actrice Rose Freeman overleden

dekatophetspek

Rose Freeman, als actrice beter bekend onder de naam Joan Taylor, is afgelopen zondag in Santa Monica overleden. De actrice was getrouwd met Leonard Freeman, de bedenker van de populaire tv-serie Hawaii Five-O.

Freeman begon haar loopbaan op het toneel waar ze in het Pasadena Playhouse Leonard tegen het lijf loopt die bezig is met zijn stuk Here Comes Mr. Jordan. Onder de naam Joan Taylor is de actrice te zien in sciencefiction klassiekers als Earth vs. the Flying Saucers en 20 Million Miles to Earth. Ook is ze te aanschouwen in westerns als Rose Marie, Apache Woman en War Paint.

War Drums

Ze was ook bekend door haar rol van Milly Scott in de western serie The Rifleman, samen met onder meer Chuck Connors en Johnny Crawford. Er zouden vele gastrollen in andere series volgen. Na de dood van haar man Leonard in 1974 kreeg Rose het beheer over de serie Hawaii Five-O; de originele serie liep van 1968 tot en met 1980, gevolgd door de remake van de serie in 2010 door CBS.

Naast actrice was Freeman ook schrijver. Zo schreef ze het scenario voor een aflevering van de serie Family in 1979 en werd in 1983 haar boek An Invasion Of Privacy tot een tv-film verwerkt. Freeman schreef ook mee aan het script voor de romantische komedie Fools Rush In en de tv-film Heart of a Stranger in 2002.

Rose Marie Emma wordt in Lake Forest, Illanois geboren als de dochter van Amelia Berky. Berky was een muziektheater ster in de jaren twintig van de vorige eeuw. Haar vader was uitbater van een bioscoop. Nadat ze is afgestudeerd vertrekt ze naar Los Angèles waar ze op 18-jarige leeftijd een actrice wordt.

Freeman wordt overleefd door haar drie dochters, twee broers en zes kleinkinderen.

Apache Woman