Massaal protest tegen Poetin

Redactie

Duizenden Russen hebben zich maandag op het Poesjkinplein in Moskou verzameld om te protesteren tegen de winst van premier Vladimir Poetin bij de presidentsverkiezingen. Ze riepen 'Schande!' en 'Rusland zonder Poetin!'. Bij de verkiezingen werd naar verluidt op grote schaal gefraudeerd.

Poetin kreeg volgens de nationale kiescommissie meer dan 63 procent van de stemmen. De oppositie en onafhankelijke waarnemers menen echter dat er sprake is van stembusfraude op grote schaal. "De campagne is oneerlijk, laf en verraderlijk geweest", aldus oppositieleider Grigori Javlinksi, die vanwege een formaliteit niet mee mocht doen aan de verkiezingen. Waarnemers wezen op het gebrek aan concurrentie en verklaarden dat bij een derde van de bezochte stembureaus de situatie als 'negatief werd beoordeeld'.

De stembusfraude draagt nog eens bij aan de woede van de betogers die eisen dat Poetin opstapt. Zij willen dat er een einde komt aan de regeerperiode van Poetin, van 2000 tot 2008 als president en daarna als premier. "We gaan nieuwe verkiezingen houden", aldus een van de betogers. Een van de organisatoren van de demonstratie, Sergej Oedaltsov, riep de betogers op net zo lang op het plein te blijven totdat Poetin aftreedt. "Als het vrije verkiezingen waren, waarom is de stad dan overspoeld door militairen?" riep Oedaltsov. "Ze zijn bang voor ons", schreeuwden de betogers terug.

De demonstratie in Moskou was goedgekeurd door de autoriteiten, maar er werd veel politie ingezet om de orde te handhaven. Er waren rond de twaalfduizend agenten op de been. Tientallen vrachtwagens met leden van de oproerpolitie stonden overal in het centrum geparkeerd. Aanklagers hebben de organisatoren van het protest gewaarschuwd dat ze verantwoordelijk worden gehouden voor betogingen waar geen toestemming voor is gegeven.

Ook in Sint-Petersburg werd gedemonstreerd. Zo'n tweeduizend mensen kwamen bijeen voor een betoging. Er werden honderd arrestaties verricht, omdat er geen toestemming voor het protest was verleend.


Massaal protest tegen Poetin (Foto: Novum)